www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

in Costa Rica, de Stille Oceaan - Pacific Ocean

onderwaterleven duiken reizen
banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duikplaatsen in Costa Rica in de Stille Oceaan - Pacific Ocean omschreven door ADC Diving duiken Antwerpen - DeurneAlgemeen over duikplaatsenVan heel veel duikplaatsen bestaan er omschrijvingen en adviserende duikboeken. Durf eens te investeren in een boek met duikplaatsen en duikplaats omschrijvingen. Het zal het duiken aangenamer en veiliger maken. Let wel op, om niet met oude boeken te werken! De bodemstructuur e.a. wijzigt constant, bv op rotsbodem kan slib worden afgezet, enz! Daardoor zouden de duikplaats omschrijvingen niet meer van toepassig kunnen zijn.

Ook zijn er heel wat duikwebsites, die omschrijvingen van duikplaatsen hebben en adviseren hoe er te duiken. Vraag op de duikplaatsen die je niet kent, aan andere ervaren duikers, die tevens ervaring hebben met desbetreffende duikplaats om informatie. Je kan tevens op voorhand aan andere duikers al informatie vragen, van hoe er te duiken en waar rekening mee te houden.

Duikscholen in het buitenland maken dikwijls hun eigen duikplaatsomschrijvingen met tekening van de bodemstructuur en soms ook nog welk leven er te vinden is. Die informatie stellen ze dikwijls ten toon. Neem je tijd om die duikplaatsinformatie eens te lezen, zodat je voorbereid bent om er op te gaan duiken.

Zorg er steeds voor dat buiten de informatie van duikplaatst zelf, steeds de meteo en het getij van desbetreffende duikplaats en streek gekend zijn. Meteo en getij informatie moet je steeds hebben voor je er gaat duiken. Je zal merken, andere meteo of getij op dezelfde duikplaatst kan het duiken aangenamer, sterk af te raden of verboden maken. Door de actuele meteo en getij gegevens mee in te bouwen bij het duiken, zal dit het duiken veiliger en aangenamer maken.

Om te leren duiken moeten steeds duikplaatsen worden gekozen die eenvoudige zijn, weinig of geen stoming hebben, ondiep zijn en toch een redelijke zichtbaarheid hebben. Daarom kiezen duikscholen, instructeurs of duikleiders met leerlingen, meestal ondiepe plaatsen met zandbodems. Zo kunnen leerling duikers geen kostbare onderwaterschatten kapot maken. Dit soort duiken op vakantie is voor ervaren duikers natuurlijk niet zo tof.


Duiken en veiligheid


voor de veiligheidsmaatregelen moet je bijna altijd zelf zorgen of zeker controleren (zuurstoffles met masker, EHBO koffer, drinkbaar water en communicatiemiddel met de hulpdiensten). Ik weet dat veel duikscholen dit niet graag hebben, maar het gaat om je en je duikbuddy's veiligheid ingeval er een ongeval gebeurd. Zoek de belangrijkste nood telefoonnummers van de hyperbare centra en hospitalen op voordat je gaat duiken. Natuurlijk zijn er algemene noodtelefoonnummers. Maar dit is soms land afhankelijk! Niet overal beschik je over een telefoonnetwerk of bereik voor GSM's. Ook als je op duikreis vertrekt, informeer je eerst en zoek je zelf ook nog op of je over voldoende veiligheidsmaatregelen kan beschikken om te duiken. Duikscholen in het buitenland zeggen maar al te gauw dat alles in orde is om te duiken, maar laat de veiligheid te wensen over. Bij de meeste duikreisverslagen zijn plaatselijke info en links toegevoegd. Zijn er onvoldoende veiligheidsmaatregelen om te duiken? Duik dan niet of zeer conservatief!


Omschrijving van de duiken en duikplaatsen in Costa Rica in de Stille Oceaan - Pacific Ocean:map costa rica duikplaatsen


Duiken op Tortuga Island en Argentina PointOp Tortuga Island duiken we vanaf de boot rond een groot rotsblok in de Pacific Ocean - Stille Oceaan. Het is een ondiepe duik, maar er is kans op witpunt rifhaaien die overdag in de spleten of grotjes liggen te slapen. Tijdens het duiken kom je er ongelofelijk veel stekelvarkenvissen (porcupine fish), koraalvlinders (butterfly fish), tandbaarzen, schorpioen vissen (scorpion fishes) trompetvissen, murenen (moray eel), zee-egels en andere scholen vis tegen. Wanneer het duiken vanop de kop van het rotsblok, die met veel fantasie op een schildpad lijkt, wordt verder gezet, vind je hier tijdens het duiken een klein wrakje met zeer veel vis op.

Vlak voor we het water ingaan bij Argentina Point zien we een reuzenmanta vlak bij de boot. Het duiken op Argentina Point is vrij ondiep, maar we zien er wel witpunt rifhaaien, manta's, Amerikaanse pijlstaartroggen (southern stingrays), wit gevlekte pijlstaartroggen (white spotted stingrays) en gewone pijlstaartroggen. Verder zijn de koraalvlinders (butterfly fish), stekelvarkenvissen (porcupine fish), trompetvissen, murenen (moray eel) en zee-egels weer talrijk aanwezig. De stroming tijdens het duiken lijkt hier een beetje op een wasmachine: naar voor, naar achter, enz. De temperatuur tijdens deze twee duiken in de Pacific Ocean - Stille Oceaan varieert tussen 22 en 27°C. Het zicht bedraagt slechts 6 meter.


Costa Rica duiken rog

Pictures - foto's van het duiken in Costa Rica met roggen'sDuiken bij Catalina Island, the Wall Cleaning Station en Punta GordaOp de duiklocatie 'The Wall' zijn het ondiepe duiken rond een klein rotseilandje. De bodem is bedekt met kleine en grote rotsblokken. Tijdens het duiken is er kans op reuzenmanta's, witpunthaaien, mobula's, pijlstaartroggen en grote scholen vis. Catalina Island staat gekend als poetsstation waar vele manta's zich laten verwennen. Tijdens het duiken spotten we onmiddellijk drie witpunthaaien en een minuut later zien we een reuzenmanta, die wel 25 minuten in de bellen van de duikers blijft rondzwemmen. Tegelijkertijd blijven de witpunthaaien onder de duikers door zwemmen. We komen werkelijk ogen te kort om alles te kunnen observeren. Tijdens het duiken worden verder mobula's, pijlstaartroggen en gigantische grote scholen vis gespot, die de duikers volledig omringden en bij wijze van spreken opzwelgen.


Costa Rica duiken witpunt rifhaai

Pictures - foto's van het duiken in Costa Rica met witpunt-rifhaaien'sTussen de verschillende duiken zien we veel grey spotted dolphins, die hier op vis aan het jagen zijn. We springen onmiddellijk met vinnen, duikbril en tuba het water in om van dit spektakel te genieten. Verder spotten we vanop de boot ook nog enkele zeer giftige zeeslangen en manta's. Ook bij de manta's springen alle duikers met het nodige snorkelmateriaal enthousiast het ruime sop in. Helaas zwemmen de reuzenmanta's gewoon door en heeft achtervolgen echt geen zin. Enkele mobula's zijn wel zo vriendelijk om salto's boven water te maken. Altijd goed blijven rondkijken aan boord is dus de boodschap!

Onze duik aan het cleaning station aan de achterkant van Catalina Island lijkt onmiddellijk een succes te worden, aangezien we reeds een reuzenmanta spotten wanneer we ons aan het klaarmaken zijn om te gaan duiken. Jammer genoeg krijgen we ze tijdens het duiken niet meer te zien. De zichtbaarheid is hier ook beperkt tot maximaal 6 meter. De bodemstructuur is ongeveer hetzelfde en de duiken zijn vrij ondiep. Twee mobula's, enkele pijlstaartroggen en scholen vis zijn het hoogtepunt van deze tweede duik.

Op de locatie Punta Gorda duiken we eerst zeer ondiep op een grof korrelige zandbodem, waar we enkele leuke foto's van ons hele duikteam nemen. Nadien duiken we verder naar een rotsblok, waar het opmerkelijk dieper is. Pijlstaartroggen, scholen vis, murenen, striped shrimps, een octopus e.a. zijn tijdens het duiken van de partij.

De temperatuur tijdens deze drie duiken aan Catalina Island in de Pacific Ocean - Stille Oceaan varieert van 27 tot 29°C. Het zicht is hier zeer verschillend en onvoorspelbaar. Het kan gebeuren dat je eerst 12 meter zicht hebt en een uur later aan de achterkant slechts 6 meter.


Costa Rica duiken manta

Pictures - foto's van het duiken in Costa Rica met manta's


Biologie gegevens van de manta's.Duiken op Bat Islands, Black Rock en Punta GordaBat Island is een kleine archipel van zeer kleine eilandjes (eigenlijk rotsblokken) op 25 zeemijl van onze duikbasis in de Pacific Ocean - Stille Oceaan, vlakbij de grens van Costa Rica met Nicaragua. Op Bat Island kan je enkel duiken bij zeer gunstige meteo omstandigheden, die op de Pacific Ocean - Stille Oceaan helaas zeer grillig en veranderlijk kunnen zijn.

Op het noordelijkste eilandje van Bat Islands bevindt zicht de duiklocatie 'Big Scar' waar we gaan duiken op bull sharks (stierhaaien). Op Big Scar is er meestal zeer veel stroming en dient iedereen gelijktijdig het water in te gaan met bijna lege jackets en moeten we onmiddellijk naar de bodem dalen. Op de bodem gaan alle duikers op 21 meter diepte in een cirkel zitten en is het wachten tot de bull sharks komen kijken wie de indringers in hun territorium zijn. Niemand mag de groep tijdens het duiken verlaten en als de duikduur is bereikt of iemand op reserve komt, moet heel de groep tezamen opstijgen en van de rotskant wegzwemmen. Kompas instellen is dus nodig, want aan de rotsen kan de boot ons niet oppikken. Mocht iemand toch de groep verliezen, dan wordt er verwacht dat je onmiddellijk zonder safety stop verder opstijgt en van de rotsen wegpalmt. De boot komt je dan direct ophalen. Jammer genoeg hebben we tijdens deze duik geen bull sharks gespot. Wel hebben twee duikers er tanden van de bull shark gevonden, die ze bij het jagen regelmatig verliezen.

Op de duiklocatie 'Black Rock' doen we een stevige stroomduik rond een rotsblok, waar vele scholen vis te spotten zijn. Fotograferen is er praktisch onmogelijk. Het beste is om gewoon mee te driften en te genieten van de vele scholen vis. We hebben hier ook nog een grote verpleegsterhaai (nurse shark) gezien.

Omdat de meteo condities erg verslechteren en de zichtbaarheid van de noordelijke duikplaatsen aan Bat Island slecht zijn, wordt er beslist om opnieuw te gaan duiken op 'Punta Gorda' nabij Catalina Island. Deze duiklocatie ligt namelijk gedeeltelijk beschut tegen de sterk opkomende wind en er is grote kans om grote pijlstaartroggen en manta's te spotten. De manta's laten helaas verstek, maar een grote pijlstaartrog, enkele scholen vis en jagende murenen maken veel goed.

De temperatuur tijdens deze drie duiken aan Bat Island en Catalina Island in de Pacific Ocean - Stille Oceaan varieert tussen 23 en 29°C. Het zicht is zeer verschillend en onvoorspelbaar. Het zicht tijdens de eerste duik bedraagt 12 meter, neemt af naar 10 meter tijdens de tweede duik en tijdens de laatste duik hebben we slechts 8 meter zicht.


Costa Rica duiken murene

Pictures - foto's van het duiken in Costa Rica met murene'sDuiken op Catalina Island, the Wall en Rainbow ReefWe duiken opnieuw op Catalina Island, dat voorlopig nog gedeeltelijk gespaard wordt van de fel opkomende wind. Boven water spotten we onmiddellijk een reuzenmanta, die rond de boot blijft hangen en met zijn vinnetje even sierlijk boven water flappert om ons te begroeten. We maken ons meteen klaar om te duiken, maar wanneer we in het water springen is de reuzenmanta nergens meer te bespeuren. Door de beperkte zichtbaarheid van 8 meter is het dier helaas uit ons gezichtsveld verdwenen.

De tweede duiklocatie van vandaag is Rainbow Reef. De wind neemt nog steeds in kracht toe en veroorzaakt ondertussen redelijk wat golven met grote schuimkoppen. Daarom wordt er bij de briefing gemeld dat we zeker voldoende reservelucht moeten overhouden bij het einde van de duik, aangezien we die nadien misschien wel nodig hebben om de boot veilig te bereiken. Bij een zichtbaarheid van 6 meter is het moeilijk om veel leven te spotten. Tijdens het duiken komen we terecht in een grote school vissen waar we een tijdje in vertoeven, maar door de slechte zichtbaarheid en de sterke stroming valt er hier verder niets te bewonderen. Gezien de hevige golfslag moeten we tegen een zeer lage snelheid binnenvaren. Omwille van de minder goede weersomstandigheden kunnen we vandaag helaas niet voor een derde keer duiken.

De temperatuur tijdens deze twee duiken aan Catalina Island en Rainbow Reef in de Pacific Ocean - Stille Oceaan varieert tussen 23 en 27°C. Het zicht is zeer verschillend en onvoorspelbaar. Tijdens de eerste duik bedraagt het zicht nog 8 meter, maar neemt af naar 6 meter tijdens de tweede duik.


Costa Rica duiken batfish

Pictures - foto's van het duiken in Costa Rica met batfishes en scholen vis'sDuiken op Turning Point en Argentina PointOp Turning Point duiken we in de nabijheid van een rots die op een apenhoofd lijkt. De stroming is hier tijdens het duiken behoorlijk sterk. Enkele grote pijlstaartroggen en murenen zijn alweer van de partij. Hoe hoger we duiken hoe meer het 'wasmachine gevoel' opkomt. Op 8 meter diepte, duiken we opnieuw in meerdere scholen vis, wat altijd een speciaal gevoel geeft.

Wanneer we na onze eerste duik op de boot aan het genieten zijn van vers fruit en koekjes zien we nog enkele zeeslangen, schildpadden en springende mobula's de revue passeren. Maar ineens duikt vanuit het niets een humpback whale (bultrug walvis) met haar kleintje op vanuit de Pacific Ocean - Stille Oceaan. Hilariteit alom en de boot vaart op veilige afstand mee met de walvissen, die om de 10 minuten voor 3 ademteugen boven water te bewonderen zijn. De kleine humpback whale (bultrug walvisje) volgt hierbij altijd mooi zijn moeder. We hebben een mooi filmpje - movie kunnen maken van de humpback whale (bultrug walvis) en haar kleintje.


Costa Rica duiken humpback whale bultrug walvis

Pictures - foto's van het duiken in Costa Rica met manta'sAangezien de wind ondertussen zeer sterk is toegenomen en het varen en duiken daardoor sterk wordt bemoeilijkt, wordt er geopteerd om de tweede duik te laten plaatsvinden in de gedeeltelijk beschutte duikplaats Argentina Point. We hebben tijdens deze reis al op Argentina Point gedoken, maar veel andere uitwijkmogelijkheden zijn er op dit moment helaas niet beschikbaar.

Door de hevige golfslag verloopt het klaarmaken om te duiken heel wat moeilijker, maar gelukkig merken we bij het duiken op diepte niet veel van de veranderende weersomstandigheden. Twee mooie harlekijn garnalen dansen letterlijk een dansje voor ons, grote roggen zwemmen ons voorbij en de murenen zijn ditmaal bij daglicht aan het jagen. De vele aanwezige schorpioenvissen zijn door hun camouflage kleuren zeer moeilijk te spotten, waardoor het zeer gevaarlijk kan zijn om tijdens het duiken de bodem aan te raken. Tussen twee rotsblokken verschuilt een kleine paars gevlekte frogfish zich in een spleet. Omdat er door de rotsen onvoldoende licht is, wordt het fotograferen van de frog fish danig bemoeilijkt. Ook de octopussen die in de gaten van de rots zitten, laten zich helaas niet fotograferen. Bij de veiligheidstrap op het einde van het duiken, voelen we zeer duidelijk de invloed van de toegenomen golfslag. Terug aan boord klimmen is dan ook behoorlijk zwaar. Door de hevige wind kunnen we vandaag geen derde keer duiken en wordt er beslist om traag terug naar de haven te varen.

De temperatuur tijdens deze twee duiken aan Turning Point en Argentina Point in de Pacific Ocean - Stille Oceaan varieert van 21 tot 26°C. Het zicht is zeer verschillend en onvoorspelbaar. Het zicht tijdens de eerste duik bedraagt 6 meter en 10 meter tijdens de tweede duik.


Costa Rica duiken octopus

Pictures - foto's van het duiken in Costa Rica met octopussen
Pictures - foto's reizen in Costa Ricafotos pictures reizenfotos pictures reizen


Movies, reizen in Costa RicaMovies duiken in Costa Rica de Stille Oceaan - Pacific Ocean (manta's, sharks - haaien, humback whales - bultrug walvissen)

Movies dieren en landschap in Costa Rica (boa constrictor die een neusbeertjes eet, kapucijn apen, hawler monkeys, krokodillen, jungle, natuurreservaten en stille oceaan)Like en deel het reisverhaal met foto's van Costa Rica met je vrienden op Facebook
Lees ook het reisverhaal van Costa Rica e.a. nuttige info.
Nuttige informatie over Costa Rica:Nederlandse huisarts in Costa Rica:
Hyperbaric chamber en emergency contacts in Costa Rica:
Noodnummers:
Duikschool Rocket Frog Divers in Costa Rica::Leren duiken of reeds duiker? Bekijk de ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne pagina documenten, oefeningen en instructies om te leren duiken

Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne