www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Leren berekenen van de GOV en luchtplanning om te duiken

onderwaterleven duiken reizen
Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage_adc_diving_antwerpen_deurne activiteiten waar_leren_duiken_antwerpen_deurne kalender_duiken meteo_duiken_goes_zeeland_oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren_duiken_antwerpen_deurne pictures_duiken_reizen duikdocumenten links_duiken contact_leren_duiken_antwerpen_deurne


De benodigde lucht berekenen en juiste duikflessen kiezen om te (leren) duiken



duikflessen leren duiken


Om te duiken is goed uitloden, goed uittrimmen en de keerdruk berekening met de juiste duikfles van levensbelang. Bekijk daarom ook deze pagina's!


Luchtverbruik tijdens het duiken: Fysica, Boyle en Mariotte


Uit de fysica wet Boyle en Mariotte hebben we geleerd dat het product van de druk (symbool p) en het volume (symbool v) constant is. Hierbij geldt wel steeds de voorwaarde dat de temperatuur en de aard en massa van het gas constant blijft.

Uit de fysica wet van Boyle en Mariotte kunnen we volgende besluiten trekken:



In de fysica kennen we meerdere soorten druk:


Soort druk Omschrijving Afkorting
Atmosferische druk luchtdruk patm
Hydrostatische druk of relatieve druk waterdruk prel
Absolute druk totale druk pabs


Fysica wet van Gay-Lussac voor temperatuursverschillen


Indien we de temperatuur (in Kelvin = 273°K = 0°C) een rol laten spelen, moet de fysica wet van Gay-Lussac worden gebruikt. Als een duikfles wordt gevuld, stijgt de temperatuur. Dus hoe hoger de temperatuur, hoe meer druk. Bij afkoeling van de duikfles zal de druk zakken.

De formule is:

Druk X volume
---------------------- = constante
Temperatuur in Kelvin


Vergelijking van Van der Waals voor drukken boven de 230 bar


Bij drukken hoger dan 230 bar moet er met mols worden gerekend. Boven de 230 bar treden er namelijk grote afwijkingen op in de fysica wet Boyle en Mariotte en is die niet meer voldoende. In deze situatie gebruikt men beter de vergelijking van Van der Waals. Het nadeel van de vergelijking van Van der Waals is dat deze vrij complex is. Daarom wordt de vergelijking van Van der Waals voor het recreatief duiken niet onderricht.


Bij het plannen van duiken, moeten er duikflessen met het nodige volume en druk worden gekozen


duikflessen leren duiken duikflessen leren duiken duikflessen leren duiken


Hiervoor gebruiken we de fysica wet Boyle en Mariotte (voorwaarde: max 230 bar gedrukte duikflessen met lucht en geen temperatuursverschillen in lucht, fles en water).

Stel dat we gaan duiken volgens het duikprofiel square (vierkant) op 39m diepte en we verblijven daar 15 minuten (duiktijd) en stijgen aan 10 meter/minuut. Op 12 meter laten we onze OSB op en doen we onze computer check. We verblijven in totaal 5 minuten op 12 meter. Dan moeten we 3 dingen weten:



Persoonlijk gemiddelde oppervlakte verbruik of GOV


Het gemiddelde oppervlakte verbruik of GOV is gemakkelijk te berekenen. We gaan bv. duiken met een 15l duikfles, die op 200 bar is gedrukt en dalen naar een diepte van 5 meter. Daar aangekomen schrijven we de druk van de duikfles op een leitje of onthouden de druk. Vervolgens palmen we gedurende 10 minuten op een constante diepte van 5 meter. Na 10 minuten noteren of onthouden we de druk die dan nog aanwezig is in de duikfles. Tot slot maken we volgende berekeningen:



Als we de GOV kennen kunnen de luchtverbruiken op diepte worden berekend.


Hieruit kan worden besloten dat hoe dieper er wordt gedoken, hoe sneller de luchtvoorraad op zal zijn en de duikduur beperkter wordt!


Aantal trappen die we bij het duiken moeten maken


We maken de berekening met een Uwatec Galileo duikcomputer. Dit kan ook met een andere duikcomputer of duik planningsoftware worden gedaan.

duikcomputer duikplanning


Berekenen van de hoeveelheid lucht die we voor het duiken nodig hebben


Bij het berekenen van de benodigde lucht voor het duiken wordt steeds een rekenkundige reserve van 50 bar gehanteerd (is niet de veiligheidsreserve van 1/4, 1/3 of helft van de begindruk van de duikfles, afhankelijk van de diepte, dat het duiken moet worden beëindigd). De rekenkundige reserve is een deel lucht dat we achter de hand houden in geval er meer stroming mocht zijn, we een redding zouden moeten uitvoeren, we gespannen geraken. De rekenkundige reserve is er m.a.w. om onverwachte situaties te kunnen opvangen zonder onmiddellijk in lucht problemen te komen.

Het lucht verbruik bij het stijgen wordt in meerdere werken anders omschreven. Ik ben reeds 3 omschreven berekeningen tegen gekomen, waarbij 2 berekeningen hetzelfde resultaat geven:



Zoals je merkt wordt bij berekening 2 en 3 hetzelfde resultaat bekomen. Deze 2 methodes om het luchtverbruik te berekenen vereisen een constante stijging aan 10m/min en zijn voor beginners (en soms zelfs gevorderden) niet zo evident. In ons voorbeeld gebruiken we methode 3 zoals die bij het gevorderd nitrox duiken bij NELOS wordt omschreven.



Onze duikflessen zullen een inhoud moeten hebben van 15 liter en gedrukt zijn aan 200 bar koud (water en lucht moeten dezelfde temperatuur hebben). Een 15 liter duikfles gedrukt op 200 bar is 3000 bar liter. Met een 15 liter duikfles aan 200 bar gedrukt (koud) kunnen we de duik maken.


Waarschuwing! Slechte luchtplanning of fout gebruikte GOV bij het plannen van duiken, kan je in ernstige moeilijkheden brengen. Zelfs met de dood tot gevolg. Het is dus belangrijk om altijd voor het duiken een goede luchtplanning aan de hand van je persoonlijk GOV te berekenen! Het gaat immers zowel om je eigen veiligheid als die van je buddy!

gevaarlijk


Like en deel ADC Diving met je vrienden op Facebook



Voor je gaat duiken, bekijk eerst de Meteo van de Oosterschelde die je door ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne wordt aangeboden.

Leren duiken of reeds duiker? Bekijk de ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne pagina documenten, oefeningen en instructies om te leren duiken

Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne