www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website reisverhalen en duiken in Antwerpen - Deurne


pictures fotos reizen

Reizen naar Paaseiland met zijn Moai-beelden


onderwaterleven duiken reizen
Like en deel het reisverhaal met foto's van Paaseiland met Moai-beelden met je vrienden op Facebook

banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Reisverhaal van Paaseiland met zijn unieke Moai-beelden en de vogelman, dat midden in de Stille Oceaan ligt en enkel bereikbaar vanuit Santiago Chili



Waar ligt Paaseiland


map paaseiland


Info over Paaseiland met zijn beroemde Moai-beelden


Paaseiland heeft zijn naam te danken aan het feit dat het op Pasen op 5 april 1722 werd ontdekt.

Paaseiland ligt in het zuidelijk halfrond midden in de Stille Oceaan op 3700km ten westen van Chili en ten oosten van Nieuw-Zeeland. Het dichtstbijzijnde bewoonde eiland ligt op een afstand van een kleine 2000km. Paaseiland, met als hoofdstad Hanga Roa, maakt deel uit van Polynesië en behoort staatkundig tot Chili. Paaseiland is van vulkanische oorsprong en heeft een driehoekige vorm met afmetingen van 24km op 12 km. Op de drie hoeken staat telkens een vulkaan: de Maunga Terevaka (507 meter hoogte), de Poike (370 meter hoogte) en de Rano Kau (324 meter hoogte).

Paaseiland is het meest geïsoleerde eiland ter wereld en is vooral bekend omwille van de 887 Moai-beelden, waarvan de meeste in het nationale park staan en tevens tot het werelderfgoed van UNESCO behoren. Men vermoedt dat de Moai-beelden gemaakt zijn tussen het jaar 1100 en 1700. Er staan nog veel onafgewerkte beelden op het eiland, maar waarom de bevolking ineens met bouwen is gestopt, weet men nog steeds niet zeker. Er zijn meerdere veronderstellingen, maar daar is nergens bewijs van geleverd. De beelden zouden volgens bepaalde theorieën voor de vruchtbaarheid van het land staan. De laatste theorie is dat ze op plaatsen staan waar brak water te vinden is.

Bijna alle Moai-beelden werden uit het gesteente van de Rano Raraku vulkaan gehakt. De steensoort is zacht met hier en daar enkele harde stukken. Bij de Rano Raraku vulkaan staan ook nu nog steeds veel Moai-beelden en de site is zeker een bezoek waard. In de kraterwand ligt ook nog een beeld van 15 meter lengte dat ze aan het uitkappen waren, maar is helaas nooit voltooid. De Moai-beelden wegen gemiddeld 18 ton, maar Paro, met bijna 10 meter hoogte het grootste staande beeld van Paaseiland, weegt een slordige 75 ton. Een onafgemaakt beeld op Ahu Tongariki zou, indien afgewerkt, ongeveer 21 meter hoog zijn geweest en 270 ton wegen.

Aangezien de Moai-beelden uit poreuze steen zijn gemaakt, zijn de liggende beelden door de grondvochtigheid zeer zwak geworden. Als ze worden rechtgezet zouden ze m.a.w. breken. De rechtopstaande Moai-beelden die door de regen nat worden, kunnen gelukkig steeds snel door de wind opdrogen en zijn hierdoor verhard.

Bij het ontdekken van het eiland door Jacob Roggeveen in 1722 stonden alle Maoi-beelden nog rechtop. Maar bij een bezoek van James Cook aan Paaseiland in 1774 waren veel Moai-beelden omgegooid. De laatste melding van nog rechtopstaande Moai-beelden dateert van 1838. Daarna waren ze allemaal omgegooid. Nadien zijn veel Moai-beelden terug rechtop gezet.

Jaarlijks leverden de jonge mannen van Paaseiland een heuse strijd om de status van 'Vogelman' te verzilveren. In de lente zwommen de jongelingen van de Orongo vulkaan naar het kleine rotseilandje Motu Nui om die vervolgens te beklimmen. Dit was een zeer zware beproeving die niet zonder gevaar was en zelfs soms een dodelijke afloop kende. Op het eiland moesten ze dan een ei van de bonte stern zoeken en die ongeschonden terug meebrengen. Wie als eerste een ei meebracht, verwierf de status van 'Vogelman' en kreeg dat jaar bijzondere privileges.

Als verklaring voor de instorting van de beschaving op Paaseiland rond 1500-1722 bestaan minstens 4 veronderstellingen, maar het grootste probleem zou vermoedelijk het verdwijnen van de bomen zijn:




Rondreis op paaseiland





Woensdag 4 maart

Vlucht van Santiago in Chili naar Paaseiland


Auwch, vandaag hebben we om 6u30 een vlucht van Santiago in Chili naar Paaseiland. Dat wil zeggen dat we al om 4u00 op de gratis transferbus van het Hilton hotel naar de luchthaven van Santiago in Chili zitten. Zoiets prikt natuurlijk even, maar dat hebben we ervoor over om dit unieke eiland te bezoeken. Jammer dat we niet van het ontbijtbuffet kunnen genieten, maar zoals het een goed hotel betaamd, staan er wel koffie, thee, koekjes en donuts klaar voor de vroege reizigers.

Tien minuten later staan we al op de luchthaven van Santiago in Chili en krijgen we bij het afgeven van de bagage een eerste stressmomentje. Sinds kort moeten alle toeristen naar Paaseiland op voorhand online een formulier invullen met de klassieke paspoortgegevens, maar ook hun hotel, aankomst- en vertrekdatum. Bij deze laatste datum was er bij ons een foutje ingeslopen, maar we konden dit op geen enkele manier zelf meer in het systeem aanpassen. We gingen er (naïef) van uit dat het baliepersoneel van LATAM airlines dit wel voor ons kon veranderen, maar niets is minder waar.

We worden door de check-in medewerker doorverwezen naar de algemene informatiestand, waar we alle info opnieuw moeten ingeven. Ze voegt er verder ook nog fijntjes aan toe dat de check-in binnen 20 minuten sluit. Stress! We reppen ons naar de infobalie waar gelukkig iemand klaar staat om ons verder te helpen. We rammen als een gek opnieuw alle info in het systeem en kunnen gelukkig nog tijdig onze bagage afgeven. Wat een enerverende start van de dag!

De paspoort- en veiligheidscontrole van de bagage verlopen dan weer wel gesmeerd en om 6u30 stijgen we op voor een vijf uur durende vlucht naar Paaseiland. Ondertussen maken we ook nog een fijne babbel met onze Chileense buurman die aan het sparen is om naar Europa te verhuizen, meer bepaald naar Duitsland want 'die hebben een aangenaam klimaat en een leuke taal'. Gekke mensen die Chilenen!

We zijn nog maar halverwege ons traject wanneer we worden geconfronteerd met heel hevige turbulentie. Mensenlief, in al die jaren dat we reizen hebben we nog nooit zo'n schokken meegemaakt. Het lijkt wel of je in het duister in een rollercoaster zit en je niet weet wanneer het afgelopen is. Griezelig en niet zo fijn voor gevoelige magen!

Zoals verwacht landen we op Paaseiland met regenweer. Zeer jammer, maar helaas valt daar niets aan te doen. Verder is het wel zeer warm, waardoor alles echt klammig en zweterig aanvoelt.

Op de luchthaven kopen we ook al meteen ons ticket voor het Rapa Nui Nationaal Park. Niet goedkoop want we betalen 54.000 Chileense Peso (80US$) per persoon.

Aan de uitgang van de luchthaven worden we opgewacht door een medewerker van het lokale reisbureau en krijgen we meteen een mooie bloemenkrans om onze nek gesmeten. Daar worden we toch al iets vrolijker van!

Een kwartiertje later worden we netjes afgezet voor de deur van Easter Island Ecolodge, een eenvoudig 3 ster hotel dat prijzen hanteert van een luxe resort, want uiteraard geldt op heel Paaseiland het principe van vraag en aanbod.

Aangezien de kamer pas om 15u00 beschikbaar is, maken we alvast een wandeling richting Stille Oceaan, waar we de eerste kenmerkende Moai-beelden van Paaseiland al kunnen bewonderen. Tot op heden is het nog steeds niet 100% geweten waarom deze Moai-beelden hier honderden jaren geleden zijn neergezet. Misschien blijft het wel eeuwig een mysterie?

paaseiland

Pictures - foto's van Paaseiland Hanga Roa 1



Er staat ook een felle wind en de hoge golven van de Stille Oceaan beuken met een enorme kracht tegen de rotsen aan. Mooi om te zien, maar des te moeilijker om te fotograferen want onze lens wordt continu met zeewater besprenkeld. Nadat we een korte wandeling langs de kustlijn hebben gemaakt en de eerste fotoreeks van de Maoi-beelden is afgewerkt, is het tijd om onze maagjes te vullen. Onze keuze valt op een oerdegelijk familierestaurant dat vooral gespecialiseerd is in visgerechten. Lekker!

Nadien trekken we terug naar Easter Island Ecolodge en we zijn nog maar net op onze kamer aangekomen of er breekt een geweldige wolkbreuk los. Het lijkt wel of alle hemelsluizen tegelijkertijd worden opengezet. Ook de wind neemt nog in kracht toe. Wij zouden dit in België echt als noodweer bestempelen, maar hier spreken ze van een doordeweeks stormpje. Ons krijgen ze in elk geval het komende uur met geen stokken buiten en we beslissen daarom noodgedwongen een relaxmomentje op de kamer in te bouwen.

paaseiland

Pictures - foto's van Paaseiland Hanga Roa 2



Eens de regen en wind wat zijn afgenomen, durven we terug buiten te komen en gaan we op zoek naar een leuk restaurantje. Dat valt helaas lelijk tegen; souvenirwinkels zijn in de omgeving van het hotel massaal aanwezig, maar leuke restaurants zijn een pak moeilijker te vinden.

Na een tijdje zoeken, geraakt ons geduld op en gaan we op het overdekte terras zitten van een soort bar/eetcafé. Tot onze verwondering kan je hier lekker eten (vooral hamburgers, fajita's, pizza's, .) en bovendien is het happy hour. Wat wil een mens nog meer!


Donderdag 5 maart

De Moai-beelden op Paaseiland


Het heeft de hele nacht geweldig hard gewaaid, waardoor een paar bomen zijn gesneuveld en op elektriciteitskabels zijn gevallen. Het gevolg daarvan is dat het hele eiland sinds 7u00 zonder stroom zit. Op zich niet zo erg want binnen een uurtje is het licht; minder leuk is het feit dat we geen warm water hebben. Dat wordt dus letterlijk een koude douche! Ook het ontbijt is hierdoor beperkt tot enkel koude gerechten.

Om 9u30 wordt onze huurwagen (type Suzuki Nomade) door een medewerker van het lokale reisbureau Mahinatur aan het hotel afgeleverd en beginnen we aan onze ontdekkingstocht van Paaseiland en het Rapa Nui Nationaal Park.

We rijden eerst naar Ahu Akivi, een rij van zeven Moai-beelden dat meer in het binnenland gelegen is. Het levert alvast een aantal mooie foto's en leuk begin van de dag op. Daarna rijden we terug via de hoofdstad Hanga Roa naar het meest zuidelijke punt van het eiland, waar de krater van de Ranau Kau vulkaan te bewonderen valt. Helaas hangt er vandaag veel dikke en lage bewolking waardoor we maar een stukje van de krater in de mist kunnen zien. Ook de Orongo site met de rotstekening van de 'vogelman' is omwille van het slechte weer gesloten. Wat een teleurstelling!

paaseiland

Pictures - foto's van Paaseiland Ahu Akivi



We geven de moed echter niet op en beslissen om via de zuidkust naar de andere bezienswaardigheden te rijden. Onderweg pikken we ook nog een Ierse hiker op die onder een boom staat te schuilen voor de regen. Hij gaat gretig in op het aanbod om ons op de rondrit te vergezellen. Altijd leuk zo'n extra gesprekspartner in de wagen.

Wanneer we aankomen bij Akahanga is het nog steeds aan het regenen, maar gelukkig hebben we onze regenjassen meegenomen en laten we ons niet afschrikken door wat water. Dat is echter buiten de weergoden gerekend, want we zijn nog maar net aan het wandelen of het begint harder te regenen. Bovendien maakt de hevige wind het veel moeilijker om alles droog te houden. Op nog geen half uur tijd zijn we nat tot op het bot en zijn we blij wanneer we half verzopen in de wagen kunnen schuilen.

paaseiland

Pictures - foto's van Paaseiland Akahanga



Een volgende teleurstelling wacht ons bij Rano Raraku waar we van de parkwachter te horen krijgen dat hij deze site net heeft afgesloten omdat er teveel wind staat om veilig naar boven te wandelen. We kunnen enkel vanop afstand enkele foto's van deze toplocatie maken waar de Rapanui bevolking destijds de Moai-beelden uit de rotsen kerfden. Zeer jammer, want deze interessante site op Paaseiland wilden we echt wel bezoeken.

paaseiland

Pictures - foto's van Paaseiland Rano Raraku 1



Het enige voordeel van deze felle wind is dat de golven die vanuit de Stille Oceaan het land oprollen uitzonderlijk hoog en wild zijn, wat toch ook weer prachtige beelden oplevert.

De site van Tongariki is gelukkig nog wel open voor publiek en is de plaats op Paaseiland die iedereen al wel eens op foto heeft gezien, want hier staan maar liefst 15 reusachtige Moai-beelden netjes op een rij. Zeer indrukwekkend en uitermate fotogeniek.

paaseiland

Pictures - foto's van Paaseiland Tongariki



Tot slot rijden we door naar Anakena, onze laatste stop op deze rondrit, waar zes grote Moai-beelden met hun rug naar de Stille Oceaan staan gekeerd. Hier ligt ook een mooi afgeschermd strandje waar enkele moedige mensen lustig in het water plonsen.

paaseiland

Pictures - foto's van Paaseiland Anakena



Ondertussen zijn de weergoden ons wat gunstiger gezind, want het is gestopt met regenen en we ontdekken zowaar in de verte kleine stukjes blauwe lucht. Eindelijk is het einde van de storm in zicht!

We profiteren van deze onverwachte weersverandering om op onze stappen terug te keren en de hele rondrit in omgekeerde volgorde opnieuw af te leggen. In Tongariki maken we quasi dezelfde foto's van de Moai-beelden, maar nu zonder regenjas en onder een lekker zonnetje. Een wereld van verschil!

Ook Rano Raraku is opnieuw voor bezoekers opengesteld, dus daar aarzelen we geen seconde om de berg op te wandelen. Onderweg komen we verschillende Moai-beelden tegen die hier uit de rotsen zijn gehouwen en niet op hun eindbestemming zijn geraakt; het zogenaamde werkatelier van de Rapanui. Er ligt zelfs een onafgewerkt Maoi-beeld dat nog niet helemaal van de rots is gescheiden. Indrukwekkend!

paaseiland

Pictures - foto's van Paaseiland Rano Raraku 2



We zijn al terug naar de inkompoort van Rano Raraku aan het wandelen wanneer we een nieuwe bui letterlijk zien aankomen. In een mum van tijd is de zon verdwenen en krijgen we alweer een stevige douche te verwerken. Voor de zoveelste keer op rij komen we doorweekt aan bij de wagen, maar uiteraard zijn we supertevreden dat we alsnog deze prachtige site hebben kunnen bezoeken.

paaseiland

Pictures - foto's van Paaseiland Rano Raraku 3



Op onze terugweg naar de hoofdstad genieten we opnieuw van de geweldig hoge golven van de Stille Oceaan die met enorme kracht tegen de rotsen beuken en er een heus spektakel van maken. Wat kan de natuur mooi, maar ook ongenadig krachtig zijn!

Op het einde van de dag rijden we ook nog even terug naar de Ranau Kau vulkaan, waar de wolken grotendeels zijn opgeklaard en we zo toch nog een vrij zonnig uitzicht op de krater krijgen. De Orongo site met de rotstekening van de 'vogelman' in het Rapa Nui Nationaal Park is helaas nog steeds gesloten. Jammer!

We sluiten deze regenachtige, maar toch ook wel mooie dag af met een lekker etentje met zicht op de Tahai site en de Stille Oceaan.

paaseiland

Pictures - foto's van Paaseiland Ranau Kau vulkaan en airport



Vrijdag 6 maart

Van Paaseiland vliegen naar Santiago in Chili


Vandaag is alweer onze laatste dag op Paaseiland en vliegen we om 11u45 terug naar Santiago in Chili. De storm en felle wind op Paaseiland zijn gelukkig gepasseerd, maar net voor we de tarmac opwandelen om naar het vliegtuig te gaan, worden we nog snel getrakteerd op een zeer korte, maar hevige stortbui. Het weer blijft op Paaseiland grillig en onvoorspelbaar. Nadeel van het verdwijnen van de storm is ook dat de vele muggen terug zijn. En ze hebben reuzenhonger want op een paar uur tijd zijn we al een paar keer gestoken. Insectenwereld middel met hoge deetfactor is hier zeker geen overbodige luxe.

Na een rustige vlucht van een kleine vijf uur, landen we terug in Santiago in Chili waar we opnieuw beroep doen op de taxidiensten van Mauricio om ons naar het vertouwde Eurotel te rijden. We worden alweer vriendelijk onthaald door de receptionist die ons nog van enkele weken geleden herkent. Deze keer krijgen we een iets grotere kamer toegekend; vooral de badkamer is lekker ruim.

's Avonds nestelen we ons op een terrasje in de buurt van het hotel om te genieten van onze allerlaatste Pisco Sour en te klinken op een geslaagde reis.


Zaterdag 7 maart - Zondag 8 maart

Vlucht van Santiago in Chili naar Parijs en Amsterdam


Aangezien onze terugvlucht van Santiago naar Parijs pas om 16u30 vertrekt, hebben we nog een hele voormiddag om op het dakterras van Eurotel te luieren op een schaduwrijk plekje.

Rond het middaguur is het onverbiddelijk 'game over' en brengt Mauricio ons naar de luchthaven van Santiago in Chili, waar we onze laatste Chileense Peso opnieuw omwisselen voor Euro's.

Ondanks de onheilspellende berichten in België over het oprukkende coronavirus, lijkt op de luchthaven van Santiago in Chili alles onder controle want alle medewerkers begroeten elkaar uitbundig met de nodige knuffels en zoenen. Enkel de Aziatische toeristen lopen af en toe met een mondmasker rond.

Na een lange vlucht met korte tussenstop in Parijs landen we een dag later rond 13u00 in Amsterdam. Ook in Amsterdam is er nog niets te bemerken van de naderende pandemie. Gek hoe snel zo'n virus zich verspreidt, want een goeie week later gaat de 'lock down' in en worden de grenzen gesloten. We hebben echt geluk gehad dat we deze mooie rondreis naar Chili, Paaseiland en Argentinië net op tijd hebben kunnen afronden!





Lees ook ons reisverhaal van Chili en Argentinië in Zuid-Amerika



chili argentinie patagonie

Reisverhaal met vele foto's van Patagonië in Chili en Argentinië in Zuid-Amerika






Like en deel het reisverhaal met foto's van Paaseiland met Moai-beelden met je vrienden op Facebook





Nuttige informatie:



Noodnummers op Paaseiland


BrandweerFiremen: 100-264
Politie: 100-244
Ambulance: 100-2157

Medische informatie over Paaseiland:


inenting

wantsen triatomen




tijgermug




Documenten en paspoort:



Veiligheid:



Klimaat Paaseiland:


Tijdsverschil met België:



Taalgebruik:



Elektriciteit:



Munt: