www.adcdiving.be © Dirk Wuyts
Voeg deze pagina toe aan je Favorieten

Welkom op onze website voor duiken in Antwerpen - Deurne


leren duiken deurne antwerpen

Duikplaatsen in Flores Komodo in Indonesië

onderwaterleven duiken reizen
banner adc diving leren duiken antwerpen deurne
homepage adc diving antwerpen deurne activiteiten waar leren duiken antwerpen deurne kalender duiken meteo duiken goes zeeland oosterschelde duikplaatsen
duiktesten leren duiken antwerpen deurne pictures duiken reizen duikdocumenten links duiken contact leren duiken antwerpen deurne


Duikplaatsen in Flores - Komodo in Indonesië omschreven door ADC Diving duiken Antwerpen - DeurneAlgemeen over duikplaatsen


Van heel veel duikplaatsen bestaan er omschrijvingen en adviserende duikboeken. Durf eens te investeren in een boek met duikplaatsen en duikplaats omschrijvingen. Het zal het duiken aangenamer en veiliger maken. Let wel op, om niet met oude boeken te werken! De bodemstructuur e.a. wijzigt constant, bv op rotsbodem kan slib worden afgezet, enz! Daardoor zouden de duikplaats omschrijvingen niet meer van toepassig kunnen zijn.

Ook zijn er heel wat duikwebsites, die omschrijvingen van duikplaatsen hebben en adviseren hoe er te duiken. Vraag op de duikplaatsen die je niet kent, aan andere ervaren duikers, die tevens ervaring hebben met desbetreffende duikplaats om informatie. Je kan tevens op voorhand aan andere duikers al informatie vragen, van hoe er te duiken en waar rekening mee te houden.

Duikscholen in het buitenland maken dikwijls hun eigen duikplaatsomschrijvingen met tekening van de bodemstructuur en soms ook nog welk leven er te vinden is. Die informatie stellen ze dikwijls ten toon. Neem je tijd om die duikplaatsinformatie eens te lezen, zodat je voorbereid bent om er op te gaan duiken.

Zorg er steeds voor dat buiten de informatie van duikplaatst zelf, steeds de meteo en het getij van desbetreffende duikplaats en streek gekend zijn. Meteo en getij informatie moet je steeds hebben voor je er gaat duiken. Je zal merken, andere meteo of getij op dezelfde duikplaatst kan het duiken aangenamer, sterk af te raden of verboden maken. Door de actuele meteo en getij gegevens mee in te bouwen bij het duiken, zal dit het duiken veiliger en aangenamer maken.

Om te leren duiken moeten steeds duikplaatsen worden gekozen die eenvoudige zijn, weinig of geen stoming hebben, ondiep zijn en toch een redelijke zichtbaarheid hebben. Daarom kiezen duikscholen, instructeurs of duikleiders met leerlingen, meestal ondiepe plaatsen met zandbodems. Zo kunnen leerling duikers geen kostbare onderwaterschatten kapot maken. Dit soort duiken op vakantie is voor ervaren duikers natuurlijk niet zo tof.


Duiken en veiligheid


voor de veiligheidsmaatregelen moet je bijna altijd zelf zorgen of zeker controleren (zuurstoffles met masker, EHBO koffer, drinkbaar water en communicatiemiddel met de hulpdiensten). Ik weet dat veel duikscholen dit niet graag hebben, maar het gaat om je en je duikbuddy's veiligheid ingeval er een ongeval gebeurd. Zoek de belangrijkste nood telefoonnummers van de hyperbare centra en hospitalen op voordat je gaat duiken. Natuurlijk zijn er algemene noodtelefoonnummers. Maar dit is soms land afhankelijk! Niet overal beschik je over een telefoonnetwerk of bereik voor GSM's. Ook als je op duikreis vertrekt, informeer je eerst en zoek je zelf ook nog op of je over voldoende veiligheidsmaatregelen kan beschikken om te duiken. Duikscholen in het buitenland zeggen maar al te gauw dat alles in orde is om te duiken, maar laat de veiligheid te wensen over. Bij de meeste duikreisverslagen zijn plaatselijke info en links toegevoegd. Zijn er onvoldoende veiligheidsmaatregelen om te duiken? Duik dan niet of zeer conservatief!


Duiken in Flores - Komodo in Indonesië


De koudst gemeten watertemperatuur tijdens het duiken eind oktober bedroeg 27 graden Celcius. Het zicht was bij de meeste duiken ca 15 tot 40 meter, afhankelijk van de duikplaats en type duik. De duikplaatsen liggen op 15 minuten tot 2 uur varen voor het beschermde natuurpark Komodo, die betere duikplaatsen heeft, dan Flores. Op bepaalde duikplaatsen staat veel stroming en een rifhaak is absoluut noodzakelijk. Maak je wel enkel aan een rots vast en beschadig geen koraal.Omschrijving van de duiken en duikplaatsen in Flores - Komodo in Indonesië:Duikplaatsen in Flores - Komodo in Indonesië


duikplaatsen flores komodo indonesieDuiken in Flores - Komodo op de duikplaatsen Siaba Besar Mooring, Batu Bolong Nord en Tatawa Besar


Duikplaats Siaba Besar Mooring

De duikplaats Siaba Besar Mooring bestaat aan de linkerkant vooral uit zand, dat zachtjes afhelt naar beneden. Hier is vooral macro leven te vinden zoals snake eels, goby's, naaktslakken, verschillende soorten kleine kleurrijke kreeftjes, enz. We zien hier eveneens een paar roggen. Aan de rechterkant van Siaba Besar Mooring is veel hardkoraal met bijhorende rifvisjes aanwezig. Onder het plateaukoraal liggen regelmatig krokodilvissen te chillen. Aan de rechterzijde komen ook regelmatig verschillende grote schildpadden de show stelen. De maximale diepte bedraagt 20m en op deze duiklocatie wordt vooral ondiep gedoken. Een ideale plaats dus voor een checkdive of een laatste duik van de dag. Er is ook bijna geen stroming aanwezig.

GPS coördinaten van de duikplaats Siaba Besar Mooring -8.545349, 119.649062


Duikplaats Batu Bolong Nord

Batu Bolong Nord is een topplaats om te duiken! Er is ongelooflijk veel en intact hard en zacht koraal aanwezig. Er zijn zoveel rifvissen aanwezig dat ze elkaar bijna letterlijk verdringen. Je hebt het gevoel dat je in een overvol aquarium aan het zwemmen bent! Tussen het koraal zijn ook nog regelmatig schildpadden te bewonderen. In den blauwe duiken continu grote scholen van verschillende soorten vis op. Natuurlijk zijn dan ook de roofvissen zoals de wittip- en zwarttiphaaien niet veraf. Schildpadden, napoleonvissen, tandbaarzen, tonijnen, giant trevally, horsmakrelen, barracuda's enz. zijn slechts een fractie van wat je hier allemaal kan zien.

Het grote nadeel van de duikplaats Batu Bolong Nord is de enorm sterke stroming. Soms wordt je ontspanner bijna letterlijk uit je mond getrokken. Je moet m.a.w. een zeer ervaren duiker zijn om hier je mannetje te kunnen staan. Het is ook aan te raden om te duiken zonder fototoestel en met rifhaak in de aanslag om de sterke stroming te weerstaan. In ruil daarvoor krijg je één van de mooiste duikplaatsen ter wereld voorgeschoteld met enorme hoeveelheden vis en schitterend hard en zacht koraal langs de wanden. De maximale duikdiepte bedraagt +40m.

GPS coördinaten van de duikplaats Batu Bolong Nord -8.536407, 119.614177


Duikplaats Tatawa Besar

Tatawa Besar bestaat uit een zacht hellende bodem die vol staat met mooi hard koraal; af en toe kom je ook wat zacht koraal tegen. Hier zwemmen zeer veel verschillende soorten rifvisjes rond en als je geluk hebt, kan je in de gaatjes een octopus tegenkomen. Het is dus belangrijk om tijdens het duiken regelmatig naar de diepte te kijken. Op deze duiklocatie zijn ook wittip- en zwarttiphaaien te vinden; net zoals schildpadden en manta's. De maximale duikdiepte bedraagt 40m.

GPS coördinaten van de duikplaats Tatawa Besar -8.511406, 119.642065


Duiken in Flores - Komodo op de duikplaatsen op de duikplaatsen Sebayut Kecil en Sebayut Rock


Duikplaats Sebayut Kecil

Op het diepste gedeelte van Sebayut Kecil duiken we op een zandbodem met hier en daar een mooi begroeide rotsblok. We zien op deze duikplaats vooral zandalen, slangalen, glasvisjes, schorpioenvissen, scheermesvissen, naaktslakjes, boxerkrabben, ander macroleven en veel verschillende soorten rifvissen. Vanaf 20m tot aan de oppervlakte is de bodem volledig begroeid met vele soorten kleurrijk koraal. Het is een eenvoudige, maar ook bijzonder mooie duikplaats, die ook zeer geschikt is om te snorkelen. De maximale duikdiepte bedraagt 25m.

GPS coördinaten van de duikplaats Sebayut Kecil -8.510411, 119.701597


Duikplaats Sebayut Rock

Op Sebayut Rock is het normaal altijd mogelijk om achter een groot rotsblok in de luwte te duiken. Maar vandaag is blijkbaar de uitzondering op de regel, want we starten onze duik tegen de stroming in. Na een tijdje vechten tegen de stroming, vindt onze duikgids dat het genoeg geweest is en besluit hij om mee te driften. Wanneer we echter ons beginpunt terug bereiken, is de stroming blijkbaar in een zeer korte tijdspanne 180° gedraaid. Het voelt een beetje alsof ze een sluis tegen zeer hoge snelheid volledig hebben opengezet. Dan maar een retourtje driften! Sebayut Rock is een zacht naar beneden hellende duikplaats, die volledig begroeid is met vele soorten koraal. De bijhorende kleurrijke rifvisjes maken het plaatje compleet. De maximale duikdiepte bedraagt 18m.

GPS coördinaten van de duikplaats Sebayut Rock -8.499897, 119.710068


Duiken in Flores - Komodo op de duikplaatsen Tatawa Besar - Manta Corner, Makasar - Manta point en Mauan


Duikplaats Tatawa Besar - Manta Corner

Eergisteren hebben we ook al op Tatawa Besar gedoken, maar vandaag worden we op een ander punt gedropt. Opnieuw zien we veel hard en zacht koraal met bijhorende rifvisjes; het blijft een boeiend spektakel! We duiken er op een zandbodem die vanaf 6m diepte 45° naar beneden afhelt. Op 12m diepte zijn er meerdere koraalblokken te bewonderen, waar ook macroleven aanwezig is. Spijtig genoeg zien we hier vandaag geen manta's. De maximale duikdiepte bedraagt 20m.

GPS coördinaten van de duikplaats Tatawa Besar - Manta Corner -8.511406, 119.642065


Duikplaats Karang Makasar - Manta point

Op Karang Makasar - Manta point is het meeste koraal volledig vernietigd. De zacht hellende bodem vertoont slechts hier en daar een klein blokje koraal. De stroming staat hier ontzettend hard, waardoor het bijna onmogelijk is om een grote camera vast te houden. Een rifhaak is dan ook absoluut noodzakelijk. Verder is het ook opletten voor zee-egels en schorpioenvissen die op de bodem kunnen liggen. Maar onze moeite wordt dubbel en dik beloond want we zien zeven verschillende manta's, die regelmatig terugkeren om ons nader te bestuderen. Ze maken letterlijk oogcontact, blijven dicht boven onze hoofden hangen en sommigen raken ons zelfs lichtjes aan. Hun huid voelt aan als hard en dik leder; wat een ongelofelijke ervaring! De maximale duikdiepte bedraagt 20m.

GPS coördinaten van de duikplaats Karang Makasar - Manta point -8.533167, 119.599019


Duikplaats Mauan

Bij aankomst op Mauan worden we verwelkomd door twee manta's van zo'n drie meter doorsnede, die volledig uit het water springen. Wauw, zoiets hebben we nog nooit gezien en schept natuurlijk hoge verwachtingen! Mauan bestaat uit een zacht hellende zandplaat die alweer bezaaid is met koraal. We zien er enorm veel soorten rifvissen, naaktslakjes, mini-garnaaltjes, bladvissen, bamboehaaien, wittiphaaien, zwarttiphaaien en nog zoveel meer. Maar de topattractie van Mauan is uiteraard het manta poetstation. We zien in totaal zeven verschillende manta's en op het einde van de duik blijft een groep van vier manta's gedurende een half uur continu rondom ons draaien. Heerlijk schouwspel! We zuigen de allerlaatste lucht uit onze flessen om zolang mogelijk bij deze wonderbaarlijke dieren te kunnen blijven, maar dan moeten we onherroepelijk een einde maken aan deze mooie vriendschap. De maximale duikdiepte bedraagt 25m.

GPS coördinaten van de duikplaats Mauan -8.556478, 119.631716.


Duiken in Flores - Komodo op de duikplaatsen Penga Kecil Noord en Wynilu


Duikplaats Penga Kecil Noord

Penga Kecil Noord ligt op twee uur varen van Labuan Bajo en is eigenlijk niets meer dan een kleine rotsblok die in de zee ligt. Bij wijziging van het getij wordt er aan de zuidkant van het rotsblok gedoken. De bodem helt 40° naar beneden en is volledig begroeid met zeer mooi koraal. We zien er o.a. vele kleurrijke rifvissen, schildpadden, witpunt rifhaaien, octopussen en zeeslangen, maar er zijn ook naaktslakjes, krabbetjes en ander macroleven terug te vinden. De maximale duikdiepte bedraagt 40m.

GPS coördinaten van de duikplaats Penga Kecil Noord -8.577006, 119.681158


Duikplaats Wynilu

Wynilu bestaat uit een zacht afhellende zandbodem waar vooral macroleven aanwezig is. We zien hier o.a. naaktslakjes, pijlinktvissen, verschillende soorten rare krabbetjes, mooie garnaaltjes en geestmurenes. Bij schemeravond zijn hier ook mandarijnvissen te bewonderen. De maximale duikdiepte bedraagt 25m.

GPS coördinaten van de duikplaats Wynilu -8.628600, 119.707959


Duiken in Flores - Komodo op de duikplaatsen Cauldron, Chrystal Rock en Tatawa Besar Sebaynr


Duikplaats Cauldron

Op Cauldron gaan we kanaalduiken tussen twee eilandjes, waar de stroming zeer sterk kan zijn. Vanaf de eilandjes helt de zandbodem zachtjes naar beneden tot een diepte van 18m, waar ook enkele rotsblokjes staan. Onder het zand kunnen eveneens roggen liggen; het is dus belangrijk om goed op te letten en de bodem niet te raken. In de sterke stroming voelen witpuntrifhaaien, zwartpuntrifhaaien, grijze haaien, schildpadden en manta's zich helemaal in hun nopjes. Meer aan de rand van de eilanden is alles begroeid met mooi koraal en zijn er diverse soorten rifvisjes te bewonderen. Hier kunnen minder ervaren personen eventueel ondiep duiken. Wanneer we het water inspringen, bevindt de stroming zich op zijn laagste punt. Na enkele minuten komt de stroming echter fel opzetten en is het noodzakelijk om onze rifhaak vast te maken aan een stevige rots. Op het einde van de duik staat de stroming zelfs zo sterk dat we net zoals Superman door het kanaal vliegen. Dikke pret, het lijkt wel alsof we in een attractiepark zitten! De maximale duikdiepte bedraagt 30m.

GPS coördinaten van de duikplaats Cauldron -8.458863, 119.561085


Duikplaats Chrystal Rock

Chrystal Rock is een pinnacle die van de bodem oprijst tot een meter boven het water. De richting van de stroming bepaalt waar de duikers worden gedropt. Vanaf dan is het belangrijk om onmiddellijk tegen hoge snelheid af te dalen want anders mis je de pinnacle van Chrystal Rock en moet je de duik onmiddellijk beëindigen. Een rifhaak is hier zeker noodzakelijk om te kunnen blijven hangen. We kijken vol bewondering in den blauwe naar de grote scholen vis, die soms echte visballen vormen en waar tonijnen, haaien (grijze, witpunt en zwartpunt rifhaaien), giant trevallies, horsmakrelen en andere roofvissen naar hartenlust op jagen. Op Chrystal Rock is echt ongelooflijk veel vis aanwezig! Het uitduiken gebeurt in de luwte aan de andere kant van de pinnacle, waar beduidend minder leven en koraal aanwezig is. De maximale duikdiepte bedraagt 40m.

GPS coördinaten van de duikplaats Chrystal Rock -8.439304, 119.566543


Duikplaats Tatawa Besar Sebaynr

Vandaag doen we een klein experimentje en duiken we met het rif aan onze linkerschouder in plaats van aan onze rechterschouder. Zolang we ondiep duiken, zien we mooi koraal, maar in het diepere stuk is er veel gebroken koraal aanwezig en meerdere kale zandvlaktes. We duiken op een zacht afhellende bodem en spotten vooral naaktslakjes, verschillende krabben en garnalen, rifvisjes, witpunt en zwartpunt rifhaaien, schildpadden, roggen en een allerlaatste manta. De maximale duikdiepte bedraagt 40m.

GPS coördinaten van de duikplaats Tatawa Besar Sebaynr -8.511406, 119.642065komodo flores

Reisverhaal met vele foto's van duiken in Flores - Komodo in Indonesië.
Movies duiken met manta's in Flores en Komodo eiland in Indonesië


Like en deel het reisverhaal met foto's van duiken in Flores en Komodo eiland in Indonesië met je vrienden op Facebook
Leren duiken of reeds duiker? Bekijk de ADC Diving duiken Antwerpen - Deurne pagina documenten, oefeningen en instructies om te leren duiken

Lees ook de andere duikreisverslagen en bekijk daarvan ook de vele pictures - foto's van de duiken en het landschap, van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne

Voor meer informatie over leren duiken scuba diving, bekijk de pagina leren duiken van ADC Scuba Diving Antwerpen - Deurne.

Nog vragen over leren duiken? Dan mag je altijd contact opnemen met ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne om advies.

Ga terug naar de homepagina van ADC Scuba Diving duiken Antwerpen - Deurne


banner adc diving leren duiken antwerpen deurne